2010. szeptember 22.

Julien Beller RUE DU HANUL caravanserail

Tehát akkor, Julien Bellerrel a Wonderland workshopon találkoztunk, ő volt a francia résztvevő és az exyzt csoport tagja. Az exyzt olyan projekteket szervez, készít, melyek ideiglenes installációk, jellemzően építési álványrendszerből összeállítva. Az elkészült installációk eseményekre, alkalmakra készülnek, nem hosszútávon ott maradó építmények. Mind közül talán a velencei biennálén a francia pavilonban történt megjelenésük a legismertebb. Saját elmondása szerint, akkor volt a legnépszerűbb is a csapat, több mint 40 fő dolgozott akkoriban ezeken a projekteken, de lassan kifogyott alóluk a lelkesedés. Ma az exyzt csak akkor üzemel ha projekt van, különben gyakorlatilag nem létezik... Akit érdekel, az a honlapon mindent megtalál, Londontól Barcelonáig. A legutóbbi munka már igen-igen közel áll a mi Woodfesztünkhöz is, ami az anyaghasználatot és a formavilágot illeti... De most nem is ezért érdekes Julien, hanem a workshopon tartott előadása miatt. Elmondta, hogy ő az, aki a csapaton belül elsősorban a szociális témák iránt érez vonzódást, és egy olyan projektet mutatott be, amely keretében egy külvárosi karavánvároshoz készítettek klotyókat!



Helyszín tehát a Rue Du Hanul, azaz egy olyan foglalt utca, ahol utánfutókból és egyéb talált szemetekből hozták össze az utcát, hát nem semmi. Gondolom nem kell részletezni a higiéniás körülményeket, szóval az ötlet, hogy egy rendes budit kéne ide tenni először, abszolút adekvált volt, és a munka el is kezdődött, majd elég gyorsan be is fejeződött. De azt már maguk az alkotók sem tudták, hogy az ideiglenesnek tervezett budi, mennyire ideiglenes is valójában. A közelmúlt híreiben mindenki értesülhetett a franciaországi román cigány családok kitoloncolásáról, aminek során a Rue Du Hanul is eléggé csúnyán végezte. Azaz új klotyó ide vagy oda, az egészet ledózerolták a picsába.
Rövid kis történet sok tanulsággal és egy szép klotyóval.




 Hát akkor ez a Rue Du Hanul...




 Ez pedig a szép új klozet...



Ez pedig a lerombolás utáni állapot...
Megint adva van a lehetőség a szavazásra, kinek melyik tetszik, az előtte vagy az utána. Szavazzatok!

5 megjegyzés:

  1. Rock and Roll!!!! Ez kell nekunk Petikem!! Hajra!

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  3. De az hogy nem vittek el az anyagot a bontas utan egyertelmu jele, hogy tetszik a kormanyzatnak a dolog, lehet ujra epiteni. Csak biztos tul regota alltak ugyanugy az epitmenyek, nem volt eleg ideiglenes.

    VálaszTörlés
  4. http://index.hu/kulfold/2010/09/26/francia_epiteszhallgatok_fahazakat_epitenek_a_ciganyoknak/

    VálaszTörlés