2011. június 25.

nyílt levél saját magamnak



olvastam az aktuális nyílt levelet az építészfórumon, a választ is meg a szerkesztői levelet is..
http://epiteszforum.hu/node/18939

.. és azt kell mondjam, függetlenül attól, egyet értek-e vagy sem, azt hiszem elegem van a nyílt levelekből! pontosabban nem is a nyílt levelekből, hanem abból hogy, az egész hangos építész társaság évek óta csupán nyílt levelek megfogalmazására képes, már ami a szakmát és annak megítélését tiszteletét, társadalomban elfoglalt helyét illeti. Ráadásul a kiválasztott témák bár kétségtelenül érdemesek a nyílvánosság figyelmére és valóban sokunk érdekeit, vágyait sértheti nem jó választások, de talán még ennél is nagyobb baj, hogy az elmúlt években az építész szaksajtó felületein megjelenő tucatnyi nyílt levél mindegyike égbe kiáltott szó. mindenféle folytatás nélkül. egymás folyamatos b..tása helyett, vagy tovább kellene lépni egy-egy ügy felgönygyölése kapcsán, vagy talán olyan valódi témákat kellene keresni melyek nem az aktuális pánik leküzdését vagy feldolgozását segítik, hanem esetleg olyanokat melyek hosszútávon építhetnek olyan építészeti közösséget és közéletet melyekben ilyen és ehhez hasonló ügyek nem vagy csak komoly következmények mellett jöhetnek létre!  alább két nyílt levél vázlatomat csatolom, ha 200 ember bármelyiket aláírja isten bizony kinyomom az épfórumra!

1,... követelem, hogy az építészeti oktatással és túlképzéssel kapcsolatban az elmúlt 20 évben kialakult anomáliákat azonnali hatájjal kezdje el feldolgozni az építész társadalom, és az oktatásban részt vevő egyetemek valamint az építészetet képviselő hivatalos szakmai szervezetek. Követelem hogy a megoldás érdekében minden egyetem állítson fel kutatócsoportokat melyek feladata külsős szakemberek bevonásával a problémák lokalizálása és eredetük feltérképezése, és a megoldási javaslatok megtétele! követelem továbbá hogy a szakmai szervezetek egyetemek a kérdés kivizsgálására hosszútávon humán és pénzügyi erőforrásokat bizosítsanak, a kellő mennyiségben a szükséges időintervallumban. azt is követelem hogy az építész társadalom állítson ki a munka elvégzéséhez szükséges kellő számú önkéntes építészt aki, a szakmai szervezetek munkáját, meghatározott havi óraszámban elkötelezettségük okán ingyen segítik, legjobb tudása szerint!
vizsgálatra javasolt kérdések...?


2. ...követelem, hogy a magyar építész társadalom, a szakma tiszteletének tekintélyének és társadalomban elfoglalt kitüntetett helyének visszaállításának érdekében, tudatosan és következetesen foglalkozzon  a társadalom azon problémáival, nehézségeivel, melyek építészeti eszközökkel kezelhetők, fejleszthetők esetleg megszüntethetők. követelem, hogy a magyar építész társadalom és ennek szervezetei valamint az oktatásban részt vevő intézmények kellő figyelmet fordítsanak ezen kérdések feltérképezésére, a problémák lokalizálására és a lehetséges megoldások, javaslatok megtételére. Követelem hogy a tervezett programok külsős szakemberek társtudományok bevonása mellett biztosítson lehetőséget számomra, és több ezer hozzám hasonló, az építészet nagyságában hívő és elkötelezett építész számára arra, hogy ebben a munkában elhivatottságom és feltétlen tenniakarásom okán a lehetőségeimhez mért legkomolyabb mértékben részt vehessek, és hozzájáruljak a tervezett programok sikeréhez. Követelem hogy a megszületett eredményeket az építész társadalom a széles nyivánosság elé tárja, és az észrevételeket feldolgozza, továbbá követelem, hogy a kidolgozott javaslatokat a megfelelő döntéshozók felé az építész társadalom egységessen, kommunikálja és javaslatainak érvényt szerezzen!...

(hamarosan közlöm, a válasz Pozsár Péter: nyílt levél saját magamhoz című írására szerkesztett bejegyzésemet is...majd kommentelem is az észrevételeim egy későbbi alkalommal!)

aláírók listája:

1. Pozsár Péter építész

5 megjegyzés:

  1. hogy képzeled hogy ilyen primitív módon semmibe veszet több száz kollégád véleményét. szerintem igenis fontosak a nyílt levelek, ez az ami legalább életben tartja bennünk az a hitet hogy történi valami és ifgeni is kállunk a véleményünkért, attól még hogy neked nem ez a váleményed...

    pp

    VálaszTörlés
  2. 2. Komlósi Bence (mindkettőt aláírom) plusz azt is szeretném támogatni valahogy, hogy az eredeti nyílt levelek is érvényesüljenek valahogy, merthát ugye szerintem igazuk van azért jócskán! Több publicitást! Több infót az építészkamaráról, a lehetőségekről! Nekem pl. fingom sincs az egész kurvajó építészkamaráról! Ez tényleg másképp működik egy demokráciában! Ott a kamara lobbizna, hogy oda menjenek az építészek + azért a 4oo.ooo.ooo az nem kevés, ha ez igaz.
    Manager alapú kamarát akarok! :D

    VálaszTörlés
  3. 3. Vaserman-Cone Karin (mindkettot alairom) es a nyilt leveleket azert en is tamogatom, es neha arra is gondolok, hogy jo lenne, ha vagy amikor a kamara olvassa az epiteszforumot, akkor erezhetove valik, hogy tortenik is valami....nem kovetelem, hogy azonnal tortenjen valami, de mar az is jo erzes lenne, ha egy elindulas erzekelheto lenne!

    VálaszTörlés
  4. jó ezt olvasni hogy vagyunk már így többen, akiknek nem elég az elbeszélés-megbeszélés, hanem konkrét tettek után vágynak. abban azért én is ellentmondok, hogy nem hiszem hogy felesleges körök lennének a sajtóban akár nyílt levélként megjelenő írások, mert a probléma teljes megoldásához kellenek ezek is. nem lehet semminek a megoldásához úgy hozzáfogni, hogy magát a problémát az adott közösség meg és ki ne beszélné, ennek fontos lépcsője ez, kvázi problémafelvetés. szóval szerintem nem kell elkeseredni, hogy úgy tűnik mintha nem történne semmi, történik, csak a felszín alatt erjed (vagymi..) de készen kell állni, hogy ha akárki fejéből kipattan egy olyan szikra, ami mellé konkrét tetteket lehet csatolni, akkor viszont oda lehessen tenni azt a tetterőt ami nélkül aztán tényleg csak szájtépés lesz az egészből..
    egyébként nyílt leveled ezennel aláírásommal szentesítem :)
    Kis Kálmán építész

    VálaszTörlés