2010. szeptember 11.

border line II.





miután elmentek a borderline-os srácok azt hiszem mégjobban tetszik.

ujjabb értelmezésem amiröl eddig nem beszéltünk, a borderline mint egyfajta személyiségzavar...és ha ezt az építészetre is megpróbáljuk vonatkoztatni hát akkor egy ujabb érdekes relációt kapunk

ime itt a vikipédia leírása a borderline-ról azaz az korunk építészetének szeméyliségzavaráról:

bár a srácok hangsúlyozták hogy a borderline kifejezést szigorúan a vonal mint a rajz és építészet közötti határvonalra értették azért ezzel a címmel is eléggé beletrafáltak!

szóval a leírás:

A Borderline személyiségzavar Borderline personality disorder kifejezést a pszichoanalitikus Adolf Stern használta először 1938-ban.

Mai értelmében való használata az 1970-es években az USA-ban a pszichoanalitikus szakirodalomban fogalmazódott meg. 1980-ban a korábbi évtizedekben felhalmozódott nagy mennyiségű pszichoanalitikus valamint pszichiátriai szakirodalom alapján az Amerikai Pszichiátriai Társaság rendezte és vette fel pontosan rendszerezett, meghatározott tünetkritériumokkal a Mentális rendellenességek kórmeghatározó és statisztikai kézikönyvébe (DSM III). Ezt követően került be a nemzetközi betegségosztályozási rendszerbe, valamint ezt követően kezdték használni pontosabban meghatározott értelmében a klinikai diagnosztikai gyakorlatban.

Meghatározása:

A BPD főként a hangulat szélsőséges ingadozásával, önkárosító tünetekkel és kínzó érzelmi állapotokkal járó tünetegyüttes, valamint a személyközi kapcsolatok, és az énkép/én-identitás instabilitásával jellemezhető súlyos személyiségzavar, mely főként a neurózisokra, és a szociális fóbiára leggyakrabban a depresszióra, a mániás depresszióra, időnként pszichózisra, valamint ritkán, kisebb mértékben a pszichopátiára emlékeztető (bár mindezeknél enyhébb formában megjelenő) tünetek szélsőséges módon változékony megjelenéséből áll, mely állapotok normál állapotokkal váltakozhatnak.

A lakosság 2-3%-át teszi ki így a személyiségzavar típusok között a leggyakoribb személyiségzavar. Az Amerikai Pszichiátriai Társaság szerint a borderline személyiségzavar kezelése a legbonyolultabb feladat, amivel egy szakember (pszichológus/pszichiáter) munkája során találkozhat. Ritkábban magyarul határeseti személyiségzavar-nak is nevezik.


ja, a lakosság hány százaléka építész?



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése