2011. május 24.

MIPIM

Március elejére vállaltuk, hogy a Budapest standot felépítjük a mipimen, európa legnagyobb ingatlanpiaci kiállításán. decemben végén vállaltuk el a melót amiröl akkor fogalmunk sem volt hogy mi is valójában. summa 1.: a jó isten szeret minket, mert sikerült teljesíteni a feladatot, bár sztem mi sem tudjuk hogyan! annyi bizonyos, hogy ez a dolog nem jött volna létre ha nincs a trifolium, de erröl majd késöbb részletesen.

ha valaki kiállítás tervezéssel és építéssel akar foglalkozni annak tudnia kell hogy mi folyik itt! nem a standok építészeti színvonalára gondolok, hiszen azok messze elmaradnak mondjuk egy milánói butorvásár mögött, hanem sokkal inkább, a logisztikára és a szervezettség fokára, illetve az előírások tömkelegére. a teljesség igénye nélkül, néhány példa. plexit szinte minden standon használnak, a plexihez viszont a francia tűzvédelmi előírásoknak megfelelő certifikációt kell csatolni, elöre írásban. ilyen plexit az álhatatos kutatások ellenére sem sikerült azonban franciaországon kivül felhajtani. igy 2 lehetséges út marad a plexit akaró tervezőelött :
1. megrendeli franciaországból a 10x drágább plexit, itt beépíti és rárakja a dekort, vagy 2.: a helyszínen probál ügyeskedni a dekorral és a beszereléssel a rendelkezésre álló 4 napban! elöbbi eleve lehetetlen volt mivel csak a szállítási idő hosszabb volt mint a kivitelezésre szánt teljes intervallum, utóbbi olyan kockázatos amit nem lehetett bevállalni... a megoldás persze az üveg lett, ami még egyéní formára szabatva, edzzve is elmaradt a francia plexiár mögött. a második példa a francia parnerek együttműködési készségét mutatja: egy ives állmenyezetet akartunk engedélyeztetni amit hosszas levelezések utén sem sikerült elfogadtatnunk, annak ellenére hogy metszeteket nézeteket alaprajzokat csatoltunk. a franciák nemértették és elutasitották, persze ezalatt a teljes állmenyezetet legyártattuk! ezekután ugyanebben a témában küldtünk a kedves kollegáknak egy darab kb 3 soros francia nyelvű levelet, amire azonnal pozitiv választ kaptunk mindenféle rajzok magyarázat és 3d renderek nélkül. érdekes? érdekes!
a mipim mint megtudtuk, legendás és hirhedett kiállításépítő körökben. amikor elkezdtük a munkát a tapasztalt kollegák fején azt a mosojgást láthattuk amiről nemtudjuk, hogy miért de érezzük hogy valami nagy szopást előz meg..
ez minden bizonnyal be is következett volna ha a jó isten nem hoz bennünket össze a Trifolium Kft vel akik ha valaki nem tudná (nekem mondjuk halvány fogalmam sem volt) a világ egyik vezető kiállítás tervező, építő cége. azt mondjuk, hogy nem megy nekik rosszul levettük amikor a kb 150 m2 es terasszal ellátott, szentistvénparkra és a dunára néző zárószinti irodába léptünk de akkor még nem tudtuk hogy mennyire profik is ezek a trifosok!
röviden: a terveket átvették legyártották és a helyszínen a mi művezetésünk mellett van ennek ellenére felépítették a standot, első találkozástól számitva kb4 hét alatt! inreális? inreális! ezt még a legdurvább iparos temó felkent papjai sem hinnék ha nem látják!
a trifonak érdemes utánanézni ha valakit érdekel ez a világ! riszpekt! és hatalmas kössz utolag is!

a mipim európa legnagyobb ingatlanpiaci börzéje egy olyan épületben ami gyakorlatilag alkalmatlan kiállítás építésre. a standokat mégis időre és nem akármilyen minőségben építik, nem kevés vagyis inkább rohadt sok pénzböl. most akkor néhány stand és néhány sztori:

DOHA/KATAR

a dohai standot több okbol is izgalmas bemutatni, elöször is mivel a trifolium kivitelezte, hoppá! másodszor mert talán a legszebb stand volt a kiállításon, harnadszor pedig mert talán a legdrágább is, természetesen kihangsújozva, hogy az oroszok kivételével!!
szóval ami tuti hogy a legszebb legfinomabb modellt a katariak hozták ami teljesen fából készült, lévén hogy egy környezettudatos irodakomplexumot prezentáltak. a gond csak az volt hogy akárkit kérdeztünk senki nem tudta megmondani nekünk hogy a dohaland mitöl is olyan rohadt környezettudatos.. a végén kb annyit sikerült kiszednünk belölük hogy szelektíven gyüjtik majd a szemetet...?
szoval néhány kép a modellröl aminek legérdekesebb része talán az ára. a modell több mint 55 millió forinba került, amiben persze nincs benne a sállítás. szóval ami egyértelmúvév vált az az, hogy hatalmas pénzek forognak a mipimen és mindenki eladni akar!



BORDEAUX/FR

persze katar nem a mélygarázs szinten hanem a repi emeleten helyezkedett el hatalmas teraszokkal a jahhtkikötöre! de azért a pincében is akadtak érdekességek!
bordeaux fiatalos és egyszerü volt talán így akartak kitünni, sztem sikerült is nekik persze itt kötelező néhány egyébb részletre is kitérni! a stand oké csini, a grafikai anyagokat látva még csinibb hiszen a tájékoztató füzet boritója ugyanolyan stancolt mint maga a stand felirat nagyban szoval teljes harmonia és egység, de vagyishogy és! reggel 10 töl a legdurvább bordói! libamájjal olivával és a joisten tudja mimindennel, könnyen elöfordulhatott volna, hogy ennél tovább a megnyitó napján egyáltalán nem tudunk jutni. az ellátás szinvonala nem mindegy és ez ujra bebizonyosodot, illetve az is hogy nem csak mi csóró keletiek szeretjük a jóminőségű ingyen kosztot hanem bizony egészen messziröl is idezarándokolnak a gazdag nyugatiak!





LION/FR

a franciák kitettek magukért talán ez a hazai pálya és a hazai plexi előnye. lion egy olyan interaktív modellel jelentkezett aminek az alap lemeze egy interaktív lcd panel volt. érintésre pedíg más más információk jelentek meg az épületekről és a környezetről, adatok részletek tervek satöbbi, hasznos talán kevésvé volt mint ujszerű és szép...




OROSZORSZÁG

a végére pedíg az igazi döbbenet miután végignéztünk nem lkevés fényűző és szemlátomást rohadt drága standot, a fesztivál palota területén, köztük olyanokat mint pl.: szingapur szentpétervár vagy katar. kilépve az épületböl szembe találtuk magunkat az orosz sátorral. az ororszok nemzetileg a téli olimpia következő helyszínét a szocsi régiót tervezték bemutatni közel akkora alapterületen mint a fesztiválpalota egy szintje!! a sátor persze a tengerparton helyezkedett el és nem volt kétség hogy az oroszok mindenkit lenyomtak a kiállításon befektetett tőke tekintetében. arcpirító látvány volt, de ugyanakkor döbbenetes is, a fotok nem jól illusztrálják de talán sejtetik a léptékbelikülömbségeket. ime az orosz pavilon és a szocsi régió, brutális...



végül egy kép a cafe romáról, ami a fesztivál palotával pontossan szemben helyezkedik el, állítólag sokan nem is vesznek jegyet a hivatalos programra mondván hogy az üzleteket ugyis itt kötik! a kép kb hajnali 4-5 körül készült, a tömeg gyakorlatilag este 8 tól konstans a képen látható mértékű volt, és csak tovább növekedett miután az ingatlanpiaci elit mindent lezabált a 2000 főre a carlton hotelben megrendezett mipim vip luxuspartiján, ahol természetesen mi is reprezentáltuk magunkat!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése